5 milyon kişiye tapu verilecek: 2B arazileri düzenlemesinde 3 ay detayı

5 Milyon Vatandaş Tapularına Kavuşacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli bir açıklama yaptı. Bakan Kurum, “5 milyon vatandaş tapularına kavuşacak. Orman vasfını yitirmiş tüm alanların tespitini bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız” dedi. 2B arazileri sadece kırsal bölgelerle sınırlı değil. İstanbul’da Beykoz, Şile, Çatalca; ayrıca Antalya, Muğla, Mersin, Yalova, Bursa ve Balıkesir gibi şehirlerde yaygın olarak bulunuyor. Özellikle kıyı bölgelerinde, turizm ve tarım amacıyla kullanılan bu araziler uzun süredir dikkat çekiyor.

2B Arazileri Nedir?

Milliyet’e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2B arazileri hakkında açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, “2B arazi kavramı, orman vasfını yitirmiş ve tekrar orman olma ihtimali olmayan arazileri ifade ediyor. Bu özellikle Orman Kanunu’nun 2’nci Maddesi’ndeki B bendindeki ifadeden dolayı 2B olarak adlandırılıyor” dedi.

“Bunların tarım amacıyla kullanılması daha verimli olan yerler, hayvancılık ile kullanılması daha verimli olan yerler 2B olarak adlandırılıyor diyebiliriz” diyerek, bu alanların kullanım amacına işaret etti.

Hangi Bölgelerde Yoğunlaşıyor?

Özelmacıklı, “Yıllardır vatandaşların bu tür arazilere yaptığı kullanımlar var. Gerek hayvancılık gerekse tarım aracılığıyla Hazine’ye ait bu yerleri kullananlar var. Kullanılan yerlerin bir kısmı kadastroları yapılmış ve kira bedeli ödenerek yapılan yerlerken, bir kısmı hiçbir şekilde kadastro görmemiş yerler de diyebiliriz” şeklinde konuştu.

İstanbul’da Beykoz, Şile ve Çatalca Öne Çıkıyor

Özelmacıklı, “İllere göre orman vasfındaki yerlerin durumu fark ediyor. Güney illerinde genellikle turizm amacıyla değerlendirilen çeşitli 2B arazileri var. Antalya, Muğla, Mersin gibi yerlerde var. İstanbul’da kırsal ilçelerde çok fazla bulunuyor. Beykoz, Şile, Çatalca gibi ilçelerde de yoğunluk görülüyor” açıklamasında bulundu.

“Eskiden bu yerler orman niteliği taşıyordu, ancak zamanla kullanım amaçları değişti. Şu anda hayvancılık ve yerleşim amacıyla kullanılan yerler haline geldi” diyerek bölgesel dönüşüme vurgu yaptı.

Related Posts

Eskişehirli iş adamı Avrupa ülkesinde kulüp satın aldı!

Kuzey Makedonya futbolunun köklü kulüplerinden biri olan Tikves Kavadarci, artık Türk bir iş insanının yönetiminde. Eskişehirspor’un eski başkanlarından Osman Taş, kulübün çoğunluk hissesini devralarak Tikves’in yeni sahibi oldu.

Emlakçıların ‘1 TL’ reklamına ceza

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, fahiş fiyat ve manipülasyonların engellenmesi için konut satışlarına getirilen düzenlemelere rağmen, bazı firmaların reklamlarında konutların gerçek değeri yerine “1 TL” yazarak ilgilenen kişilerin yanıltılmasına zemin hazırlandığını tespit etti. Kurul, söz konusu reklamların engellenmesini kararlaştırdı.

Tereyağı fiyatında tarihi artış

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çarpıcı bir endeks yayımladı. Haziran 2025’e ait Gıda Fiyat Endeksi verileri küresel gıda fiyatlarının, haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana yükseldiğini ortaya koydu. Bu yükselişte özellikle et …

Yeni zamlar taksicileri memnun etmedi

Edirne Belediye Meclisinde geçtiğimiz günlerde taksi tarifelerine uygulanacak yüzde 30 zam kararı kabul edildi. Kentte yolculuk başına minimum taksi ücreti 90 liradan 120 liraya; taksimetre açılış ücreti ise 42 liradan 50 liraya yükseldi fakat gelen …

ÖTV zam oranları belli oldu: Akaryakıt, sigara, alkol…

Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı ve zamlar gündeme geldi. Memur ve emeklilerin maaşlarında artış beklenirken, enerji ürünlerinde ÖTV düzenlemeleri gündemde. Piyasalarda zam kararları yakından takip ediliyor.

Bankacılık sektörünün net karı arttı

Bankacılık sektörünün mayıs sonu itibarıyla dönem net karı 326 milyar 475 milyon lira oldu.