Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatı 20 milyar dolara yaklaştı

Türkiye’nin Afrika Ülkelerine İhracatı Artmaya Devam Ediyor

Türkiye, 2003’te Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ni benimserken, bu strateji kapsamında gerçekleştirilen projeler ve işbirlikleri sayesinde Afrika kıtasıyla ticaretini artırmaya devam ediyor.

Geçen yıl Türkiye, 56 Afrika ülkesine ihracat gerçekleştirerek toplam ihracatının yüzde 7,4’ünü oluşturdu. Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracat miktarı yıllık bazda yüzde 1,7 artarak 19 milyar 419 milyon 425 bin dolara yükseldi. Mısır, Fas ve Libya, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer aldı.

İhracatta Kimya Sektörü Öne Çıkıyor

Türkiye’nin Afrika ülkelerine yaptığı ihracatın sektörlere göre dağılımına bakıldığında, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 3,1 milyar dolarla en çok dış satımı gerçekleştirirken, bunu hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü izledi. Çelik, otomotiv endüstrisi, elektrik, elektronik gibi sektörler de önemli bir paya sahip.

Türkiye’nin makine ve aksamları, tekstil ve ham maddeleri, mobilya, kağıt, orman ürünleri, demir ve demir dışı metaller gibi sektörler de Afrika’ya ihracat yaparken, süs bitkileri, zeytin ve zeytinyağı, yaş meyve, sebze, kuru meyve ve tütün mamulleri gibi sektörler ise daha az dış satım gerçekleştirdi.

Geçen yıl Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracatta en çok paya sahip olan ülkeler arasında Cezayir, Cibuti, Fas, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mısır, Nijerya, Senegal ve Tunus bulunuyor. Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi, ihracat rakamlarına olumlu yansıdı ve Mısır’a yapılan ihracat yüzde 21,8 artış gösterdi.

Gana, Nijerya, Libya ve Fas gibi ülkelerde de Türkiye’nin ihracatı yükselirken, Türkiye’nin Afrika ülkelerine olan ihracatı her geçen yıl artış göstermeye devam ediyor.

Related Posts

Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı

İsviçre’de bir restorana gitmek, birçok turist için bütçeyi aşan bir deneyim haline geldi. Özellikle Almanya’dan gelen ziyaretçiler, Zürih’te sipariş ettikleri bir Zürcher Geschnetzeltes adlı yemeğine neredeyse 43 dolar ödemek zorunda kalabiliyor. Bu …

BIST 30 endeksi güne sınırlı yükselişle başladı

BIST 30 Endeksi Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası haftanın üçüncü işlem gününe yüzde 0,1 artışla 10.441,00 puandan başladı.

Vietnam ekonomisinde dalgalı denge

Vietnam’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 3,12’ye gerileyerek bir önceki ayda kaydedilen yüzde 3,13 seviyesinin hafif altına düştü. En büyük düşüş, ulaştırma sektöründe yaşanan fiyat gerilemesinden kaynaklandı. Ulaştırma …

Nihat Zeybekci misal verdi: Faizler bu kadar yüksekken paramı faize yatırırım; faizler yüzde 30’un altındayken insanlar üretim yapar

Nihat Zeybekci misal verdi: Faizler bu kadar yüksekken paramı faize yatırırım; faizler yüzde 30’un altındayken insanlar üretim yapar

CHP’li Gürer: ‘Fransa’dan daha çok ineğe sahibiz ama daha az süt üretiyouz’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fransa, bizim süt ineğimizin yarısına sahip ama bizim ürettiğimizden fazla süt üretiyor. Süt inekçiliğinin en büyük gideri yem. Yem fiyatları artıyor, sütün fiyatı artmıyor. Ahır giderleri artıyor, sütün fiyatı artmıyor” dedi.

Piyasalarda gün ortası

Piyasalarda gün ortası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir