Prof. Dr. Elgin: Her glokom hastası potansiyel görme engellidir

Glokom Hastalığı ve Önemli Bilgiler

Glokom hastalığının körlük nedenleri arasında önde gelen bir faktör olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin, dünya genelinde 80-90 milyon kişinin glokom hastalığı ile mücadele ettiğini söyledi. Her glokom hastasının potansiyel bir görme engelli olduğunu vurgulayan Elgin, hastalığın tamamen iyileştirilemeyeceğini ancak ilerlemesinin durdurulabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin, Glokom Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamalarda, hastaların tedavilerini aksatmamaları gerektiğini özellikle vurguladı. Tanı aldıktan sonra tedavi edilebilir durumda olan glokom hastalarının ilaçlarını düzenli kullanmalarının ve gerektiğinde ameliyat olmalarının önemine dikkat çeken Elgin, özellikle Ramazan ayında oruç tutan hastaların göz damlalarını ihmal etmemeleri gerektiğine işaret etti.

“Damla kullanımı ihmal edilmemeli”

Glokom hastalığının tedavisinde temel amacın hastanın görme seviyesini korumak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Elgin, hastalığın tamamen iyileşemeyeceğini ancak ilerlemesinin tedavi edilebileceğini belirtti. Tedavinin başarılı olabilmesi için düzenli olarak doktorun önerdiği saatte ve dozda ilaç kullanmanın önemine değinen Elgin, beslenmenin de hastalığın seyrini etkilediğini vurguladı.

“Glokom hastasının yaşam tarzı çok önemli”

Glokom hastalarının beslenme düzenine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Elgin, Akdeniz tarzı diyetin glokomu olumlu yönde etkilediğini ve günlük diyetlerinde bulunması gereken bazı vitamin ve mineraller hakkında önerilerde bulundu. Ayrıca sigara ve alkol tüketiminin glokom üzerindeki etkileri hakkında bilgi veren Elgin, düzenli egzersizin hastalıkla mücadelede önemli bir faktör olduğunu vurguladı.

Glokom hastalarının düzenli olarak egzersiz yapmalarının önemine değinen Elgin, uygun olmayan sporları da sıralayarak hastaların spor yaparken dikkat etmeleri gerekenleri anlattı. Tüm bu önerilere uymanın glokom hastaları için hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Elgin, hastaların doktor tavsiyelerine uymalarının ve düzenli kontrollerini ihmal etmemelerinin sağlık açısından büyük bir önem taşıdığının altını çizdi. (DHA)

Related Posts

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: ‘Üvey evlat muamelesi gördük’

Emekli veterinerler mağduriyetlerini Ankara Ulus’tan dile getirdi.