ABD’nin yeni gözdesi Çin’in yerini doldurabilecek mi? Uzmanlardan Hindistan analizi

Trump’ın Ticaret Politikası: ABD ve Hindistan Arasındaki Yakınlaşma

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte izlediği korumacı ticaret politikası, global ticarette belirsizlikler yarattı. Ancak son zamanlarda ABD ve ticaret partnerleri arasındaki tarife müzakerelerinden umut verici haberler gelmeye başladı.

Özellikle Asya’da, ABD’nin Çin ve Japonya gibi önemli ortaklarıyla yaşadığı ticaret sorunları devam ederken, Hindistan ile ABD arasında yakınlaşma gözlemleniyor.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Hindistan ile yapılacak olan anlaşmaların, ABD’nin tedarik ağını çeşitlendirmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Bu adımlarla birlikte, ABD’li şirketlerin Hindistan’a yatırım yapma konusundaki ilgileri artarken, Hindistan’ın ticari potansiyeli de dikkat çekiyor.

Çin’in Yerine Geçme İhtimali Kısa Vadede Zor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan’a göre, Hindistan’ın kısa vadede Çin’in yerini alması pek olası görünmüyor. Hindistan ve Çin’in uzmanlık alanları ve kapasitelerinin farklı olduğunu vurgulayan Manukyan, uzmanlık ve altyapı açısından Hindistan’ın, Çin’in yerini almasının zor olduğunu belirtti.

Manukyan, ABD’nin yalnızca Çin’in yerine başka bir ülke aramadığını, aynı zamanda Hindistan gibi stratejik bir ülkeyi, Çin-Rusya ikilisine bırakmak istemediğini ifade etti.

Hindistan’ın Rusya ve Pakistan Dengeleri Önemli

ABD’nin, Hindistan ile ilişkilerini kuvvetlendirmek istediği ve dengeleri korumaya çalıştığı belirten Manukyan, ülkenin Pakistan ile rekabetinin ve Rusya karşısındaki duruşunun önemli olduğunu vurguladı. Bu denge, Hindistan’ın stratejik önemini artırıyor ve ABD’nin Hindistan ile iş birliğini teşvik ediyor.

ABD Çin’i Önemli Sektörlerde Durdurmak İstiyor

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’a göre, ABD’nin tarife politikalarının temel amacı, Çin’i engellemek. Çin’in yapay zeka gibi stratejik alanlarda hızla ilerlemesi, ABD’nin dikkatini çekiyor ve Çin’i durdurma çabalarına yol açıyor. Bu nedenle ABD’nin Çin’e karşı aldığı sert tavırlar dikkat çekiyor.

Eryılmaz’a göre, ABD’nin Çin’i durdurma hedefi, Hindistan gibi ülkelerle iş birliğini de teşvik ediyor. Ancak Çin’in ekonomik ölçeği, Hindistan’ın kısa vadede aynı seviyeye ulaşmasını zorlaştırıyor. Bu durum, Hindistan için fırsat oluştursa da Çin’in yerini alması zor görünüyor.

Related Posts

AB ve Endonezya’dan serbest ticaret anlaşması hazırlığı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB ile Endonezya arasında serbest ticaret anlaşması yapılması konusunda uzlaşı sağlandığını söyledi.

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Trump’tan ‘uyuşturucu’ gerekçeli tarife

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, Kanada’ya yönelik tarife mektubunu paylaştı. Mektubun, ABD’ye misillemesine rağmen Kanada ile çalışmaya devam edeceklerinin bir göstergesi olduğunu kaydeden Trump, bu ülkeye fentanil krizi ile başa çıkmak …

Bursa’daki dev fabrikadan kötü haber : Otomobil üretimine ara verecek

Otomotivin öncülerinden TOFAŞ, üretime ara verdiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi. Yapılan açıklamada, Bursa’daki üretim tesisinde 28 Temmuz – 17 Ağustos 2025 tarihleri arasında üretim yapılmayacağı ifade edildi. Üretime geçici …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

1.5 milyonun altındaki modeller açıklandı: İşte en ucuz sıfır araçlar listesi; Togg, Fiat, Renault, Hyundai, Opel, BYD, Kia otomobil fiyatları

Türkiye otomobil pazarında sıfır araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Güncel fiyatlar doğrultusunda hazırlanan listeye göre, çeşitli marka ve modeller hâlâ 1.5 milyon TL’nin altında satışa sunuluyor. Fiat, Hyundai, Opel, Citroën ve Renault gibi …