Makine İmalat Sanayi İhracatında Değer Artışı Yaşandı
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye’nin makine imalat sanayisi ocak-haziran döneminde miktar bazında %5,7 azalırken, değer bazında %0,3 artış gösterdi. Bu durum, makine ihracatının olumlu bir ivme kazandığını gösteriyor.
Ülke ihracatından elde edilen gelir 13,7 milyar dolara ulaşırken, kilogram başına düşen ortalama birim fiyatı %6,3 artarak 7,8 dolara çıktı. Yıllık bazda ihracat ise %0,5 artışla 28,3 milyar dolara yükseldi.
En yüksek ihracatın yapıldığı ülkeler arasında Almanya 1,5 milyar dolar ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 871 milyon dolarla ABD ve 593 milyon dolarla İtalya izledi. Almanya’ya yapılan ihracat %0,8, ABD’ye %3, İtalya’ya ise %11,8 arttı. Rusya’ya yapılan ihracat %36,4 düşerken, Fransa’ya %27, Romanya’ya ise %24,6 artış yaşandı.
Alt sektörler arasında içten yanmalı motor ve aksamlarında ihracat %5 artarak 1,2 milyar dolara ulaşırken, inşaat ve madencilik makinelerindeki kayıp 167 milyon dolara ulaştı.
“Türkiye, Çin’e Bağımlılığını Azaltmalı”
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ABD’nin sert ticaret politikalarının küresel tedarik zincirlerinde belirsizlik yarattığını ve sanayiye baskı uyguladığını belirtti. Karavelioğlu, AB, Çin, Tayvan ve diğer küresel ekonomik gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulunarak, Türkiye’nin Çin’e bağımlılığını azaltması gerektiğini vurguladı.
Karavelioğlu’nun değerlendirmelerine göre, Avrupa Komisyonu’nun Çin politikalarına karşı aldığı korumacı önlemler, Türkiye’nin adil ticaret ilkelerini gözeteceği yeni fırsatlar sunuyor. Türkiye’nin Çin’e bağımlılığını azaltarak adil ve dengeli ticaret stratejileri izlemesi gerektiğini belirten Karavelioğlu, uluslararası arenada daha etkili bir konumda olabileceğimizi ifade etti.