Ankara Barosu’ndan, Erdoğan’a çağrı: ‘Zeytinlik yasasını TBMM’ye iade edin!’

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM’deki Çevre Düzenlemesine Karşı Rapor Yayınladı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye karşı “Zeytinlikten Linyite: 10 Günde Çevre Hukuku Trajedisi” başlıklı raporunu hazırladı. Türkiye’nin çevre hukuku tarihinde yaşanan benzersiz çelişkiye vurgu yapan raporda, “9 Temmuz 2025’te yürürlüğe giren İklim Kanunu ile ülkenin ‘2053 net sıfır emisyon’ hedefini taahhüt etmesinin ardından sadece 10 gün sonra kabul edilen torba yasa, bu hedefi hükümsüz kıldığı” belirtildi.

Raporda yerli kömür teşviklerinin linyit adı altında getirildiğine dikkat çekilerek, düzenlemenin zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine olanak sağladığı ifade edildi. Aynı yasama organı tarafından 10 gün arayla çıkarılan iki yasanın çevre hukukunda bir yasama şizofrenisi yarattığı vurgulandı

“Linyit, Taşkömürüne Göre İki Kat Daha Fazla Karbon Salımına Yol Açıyor”

Raporun devamında, İklim Kanunu’nun sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hedeflediği ancak torba yasanın karbon emisyonunu artıran linyite teşvik sunduğuna değinildi. Türkiye’de yerli kömürün büyük çoğunluğunun linyit olduğu ve bu taşkömürünün taşkömürüne göre iki kat daha fazla karbon salımına neden olduğu belirtildi.

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, bu çelişkilerin sadece çevreyle sınırlı olmadığını ve zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine ilişkin düzenleme yapılmasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Elektrik üretiminde kriz olmadığı, Türkiye’nin kurulu gücünün 115 bin MW’ı geçtiği ve güneş enerjisinde rekor kurulum gerçekleştirdiği de raporda yer aldı

Kent ve Çevre Merkezi’nin Çağrısı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, çevresel sürdürülebilirliği, hukukun üstünlüğünü ve toplumsal uzlaşıyı tehdit eden yasaya karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı’nı yasayı veto etmeye ve TBMM’ye geri göndermeye davet eden merkez, çevresel düzenlemeleri etkisiz kılacak hükümlerin çıkarılmasını ve yeni maden rejimlerinin temel altyapı düzenlemeleri yapılmadan yasalaşmaması gerektiğini belirtti. İklim Kanunu ile uyumlu, şeffaf, bilimsel ve katılımcı bir yasal sürecin yeniden başlatılması gerektiğinin altı çizildi.

Related Posts

Tahran Su Kriziyle Yüz Yüze

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tahran’daki su azlığının endişe verici olduğunu belirtti.

Engeline Rağmen Çaycılığa Devam Ediyor

Şahin Çakır, kazasında bacağını kaybetmesine rağmen kahvehanesinde çalışmaya devam ediyor.

Yunanistan’dan Mavi Vatan’a karşı hamle… 12 mil sinyali

Yunanistan, Girit’in güneyinde tartışmalı alanlarda deniz parkı ilan etti ve bunun ardından da karasularını 12 mile çıkarabileceği iddia edildi. Atina’nın adımı, bölgedeki gerginliği artırırken Türkiye de kendi deniz koruma alanlarını ilan etmeye hazırlanıyor.

Elazığlı Sporculardan Wushu Kung Fu’da Başarı

Elazığlı sporcular, Malatya’daki şampiyonada 22 madalya kazanarak şehrini gururlandırdı.

İmamoğlu ‘Sazlıdere’ uyarısı yapmıştı: Konut inşaatları 6. kata, otoyol köprü ayakları 110 metreye çıktı

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Sazlıdere’de beton, suyun yerini alıyor; anayasaya aykırıdır, suç işliyorsunuz!” dediği Kanal İstanbul güzergâhında inşaat sürüyor. Bölgede konut inşaatları 6’ıncı kata, Rönesans Holding’in yapımını sürdürdüğü otoyolda yer alan köprünün ayakları ise 110 metre yüksekliğe çıktı.

TBB Başkanvekili Vahap Seçer: İktidarın karşısındaki en büyük rakip CHP

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Türkiye Belediyeler Birliği Başkanvekili Vahap Seçer dikkat çeken açıklamalarda bulundu.