Bursa Nilüfer’de Tematik Buluşmalar’da Şamanizm ve şifacılık konuşuldu

BURSA (İGFA) – Bursa Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Tematik Buluşmalar: Kütüphanede Sosyal Bilimler ve Disiplinlerarası Söyleşiler” programının bu ayki konuğu, “Şamanizm, Cadılık ve Şifa” kitabının yazarı Ceren Sungur oldu. Koza Kütüphane’de gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören söyleşide Sungur, Şamanizm’in tarihi, modern tıp ile ilişkisi ve günümüzdeki yansımalarını anlattı.

Şamanların, tarihin ilk şifacıları olduğunu vurgulayan Sungur, bu geleneğin birçok kültürü etkilediğini belirtti. Türklerin, İslam öncesi kültürünün anlaşılması için Sibirya’dan Balkanlar’a uzanan geniş coğrafyanın tarihinin iyi bilinmesi gerektiğini belirten Sungur, Türkiye’de bu alanda yapılan akademik çalışmaların yetersizliğine dikkat çekti.

Şaman kültürünü ilk olarak Avrupalılar’ın keşfettiğini söyleyen Ceren Sungur, “Avrupalılar başlangıçta Şamanlar’ı anlayamadı ve onları cadı olarak gördü. Ancak araştırmalar ilerledikçe, antropoloji ve psikoloji gibi bilimlerin kökeninde Şamanlığın yattığını keşfettiler. Şamanlar, psikolojik süreçleri kullanarak insanları iyileştiriyordu. Günümüzde Avrupalılar bu tedavi yöntemlerini derinlemesine araştırıyor, çünkü Şamanizm’den öğrenilecek daha çok şey var” dedi.

Şamanlığın doğa dostu ve ekolojik yaklaşımına da değinen Sungur, bu anlayışın sadece insanları değil, dünyayı da iyileştirebilecek bir bakış açısına sahip olduğunu vurguladı. Anadolu kültüründe de var olan atıksız ve sürdürülebilir toplum anlayışının önemine dikkat çeken yazar, “İçinden geldiğimiz kültürün değerini bilmeliyiz” diye konuştu.

Ceren Sungur, söyleşinin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayarak, okurları için kitaplarını da imzaladı.

Related Posts

Fotoğraflarla Met Gala 2025

Fotoğraflarla Met Gala 2025

Bakan Tekin: ‘Erken tatil yok’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların erken tatil edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Tekin TRT Haber kanalında katıldığı Özel Röportaj programında, “Kurban Bayramı nedeniyle okulların erken tatil edilmesi söz konusu olacak mı?” sorusunu yanıtlarken bunun hukuken mümkün olmadığını ve bayram tatilinden sonra okulların 2 hafta daha eğitim öğretime devam edeceğini belirtti.

İzin günleri banka önünde geçti: ‘Öğretmene eziyet kuyruğu’

Eğitim-İş Ankara 2 Nolu Şubesi, Mamak’taki öğretmenlerin promosyon maaşları için hafta sonu banka önünde bekletilmesine, “Görüntülerde yer alan kuyruk ne ekmek kuyruğu ne yağ kuyruğu. Bu eğitim emekçisine verilen değersizliğin kuyruğudur. Öğretmene eziyet kuyruğudur” tepkisini gösterdi.

ÖSYM: Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, planlandığı gibi 27 Nisan Pazar günü yapılacak

ÖSYM, İstanbul’da gerçekleşen 6.2’lik deprem nedeniyle Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın (2025-HMGS/1) gününde bir değişiklik olmadığını açıkladı.

Türkiye’de ‘Haydi Tenise’ Projesi Başlıyor

Türkiye’de çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise” projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ile depremden …

Urla’da 23 Nisan Coşkusu: Bando Konseri İle Çocuklar Bayramı Kutladı

İzmir’in Urla ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Hava Eğitim Komutanlığı Bandosu konser verdi. Urla Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen konserde, Yüzbaşı Mehmet Artunç yönetimindeki bando, marşlar ve sevilen şarkılardan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir