İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite ve Erkeklerdeki Riskleri

Günümüzde infertilite sorunu yaygınlaşmaktadır. Uzmanlara göre, her altı çiftten biri bebek sahibi olamamaktadır. İnfertilite, her iki cinsiyette de eşit şekilde görülmektedir.

Ülkemiz gibi akrabalık bağlarının güçlü olduğu toplumlarda, evli çiftlerin genellikle çocuk sahibi olması beklenir. Ancak düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla süren cinsel ilişkiye rağmen her altı çiftten biri bebek sahibi olamamaktadır. İnfertilite, obezite, sigara, çevresel toksinler, sağlıksız beslenme ve düzensiz yaşam koşulları gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Erkeklerdeki üreme sağlığı ile ilgili problemler de infertilite riskini artırabilir. Bu nedenle infertilite nedenleri belirlendikten sonra kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanarak, baba olma hayali gerçekleştirilebilir.

Erkeklerde İnfertilite Riski

Erkeklerde üreme, sperm üretimi ve olgunlaşması süreci ile gerçekleşir. Fertilite, doğal yollarla gebelik elde etme kapasitesini ifade ederken, infertilite çiftin uzun süre gebelik elde edememesini ifade eder. Erkek kaynaklı infertilite, vakaların yarısından sorumludur.

Obezite, sigara, düzensiz beslenme ve çevresel toksinler gibi faktörler, infertilite sorununa neden olabilir. Erkeklerdeki hormonel bozukluklar da infertilitenin önemli sebeplerinden biridir. Tanı için üreme öyküsü alınması, semen analizi yapılması ve fiziksel bulguların değerlendirilmesi önemlidir.

Infertilite şüphesi olan erkeklerde yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, tedavi sürecini olumlu yönde etkileyebilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanımının bırakılması, stresin azaltılması gibi yöntemler sperm kalitesini artırabilir. Cerrahi tedavi gerektiren vakalarda ise farklı teknikler uygulanabilir.

PESA, MESA, TESA, TESE ve Mikro TESE Nedir?

Sperm elde etmek amacıyla kullanılan yöntemler arasında PESA, MESA, TESA, TESE ve mikro-TESE gibi teknikler bulunmaktadır. Erkek infertilitesi tedavisi, sorunun kaynağına göre değişiklik gösterebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri ise tedavi sürecini destekleyici bir rol oynar.

Related Posts

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

Topuk dikeni nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Modern yaşam tarzı ve hareketsizlik, topuk dikeni vakalarının artmasına yol açıyor. Uzmanlar, özellikle uzun süre ayakta çalışanlar, fazla kilolu bireyler ve uygun olmayan ayakkabı kullananların risk altında olduğunu belirtiyor. Topuk dikeni erken teşhis ve doğru tedaviyle büyük ölçüde önlenebilir.

Tek bir belirtiyle başlıyor, iki organı da etkiliyor

Farkında bile olmadan kalbinizi de böbreğinizi de riske atıyor olabilirsiniz. Uzmanlar, yaygınlığı artan kardiyorenal sendrom hakkında uyardı

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.