Karpuzda bakteri tehlikesi

Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi karpuz, sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Ancak, bazı önemli detaylara dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabilir. Uzmanlar, bu tür zehirlenmelerin kolaylıkla önlenebileceğini belirtiyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuz tüketirken kabuğunun temizlenmesine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Göral, “Karpuzun kesilmeden önce özellikle sıcak, ılık ve sabunlu suyla yıkanarak, bakterilerden arındırılması önemlidir. Aksi takdirde, kabuktaki bakterilerin bıçağa bulaşarak gıda zehirlenmesine yol açabileceğini unutmamak gerekir.”

Salmonella İle Mücadele

Besin zehirlenmelerine neden olan salmonella bakterisi özellikle sıcak mevsimlerde sıkça karşımıza çıkabiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, özellikle tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurta tüketirken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Öztürk, “Salmonella bakterisi, sıcak ve nemli ortamlarda çoğalma eğilimindedir. Bu sebeple sıcak havalarda gıdaların saklanma ve pişirme koşullarına dikkat edilmelidir” ifadelerini kullanırken, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı gibi belirtiler görüldüğünde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

Topuk dikeni nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Modern yaşam tarzı ve hareketsizlik, topuk dikeni vakalarının artmasına yol açıyor. Uzmanlar, özellikle uzun süre ayakta çalışanlar, fazla kilolu bireyler ve uygun olmayan ayakkabı kullananların risk altında olduğunu belirtiyor. Topuk dikeni erken teşhis ve doğru tedaviyle büyük ölçüde önlenebilir.