Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Etleri Sebzelerle Pişirin

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin bir besin olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etten ayrılan yağlı kısmın etteki yağ oranının yüzde 20 olduğunu belirtiyor. Kronik hastalığı olanlar için yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri önemli. Arslansoyu, etlerin haşlama veya ızgara şeklinde pişirilmesi gerektiğini hatırlatıyor. E ve C vitamini içermeyen etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerekir. Bu yöntem besin çeşitliliğini artırır ve mineral emilimini destekler.

Mangalın Isısına Dikkat Edin!

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda et pişirme yöntemlerinin genellikle yanlış olduğunu vurguluyor. Yüksek sıcaklıkta pişirilen etin kanserojen maddeler oluşturabileceğini belirten Arslansoyu, etin yanmasıyla heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonun (PAH) ortaya çıktığını ifade ediyor. Bu maddelerin etle temasından kaynaklandığını belirten Arslansoyu, mangalın harlı ateşte tutulmamasını ve etlerin alevle değil közle pişirilmesini öneriyor.

Baharatlarla ve Otlarla Marine Edin

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin baharat ve otlarla marine edilmesinin kanserojen madde oluşumunu azalttığını belirtiyor. Harlı ateşin ette kanserojen maddeler oluşturduğuna dikkat çeken Arslansoyu, mangal ve ızgaraların temizliğine ve etlerin doğru şekilde pişirilmesine önem verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Etleri marine ederek maddelerin oluşumunu azaltabilirsiniz.

Etleri Tüketmeden Önce Dinlendirin

Kurban Bayramı’nda kesilen etlerde hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin kesilmesinden sonra dinlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Etlerin hemen tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Arslansoyu, etlerin kesilir kesilmez 5-6 saat serin bir yerde bekletilmesi gerektiğini, ardından buzdolabında muhafaza edilmesi gerektiğini öneriyor. Etlerin çiğ ya da az pişmiş şekilde tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Arslansoyu, etlerin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bayram Günü İçin Beslenme Önerileri

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın.
  • Az ve sık aralıklarla beslenin.
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun.
  • Bol su tüketin.
  • Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin.
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın.

Related Posts

Lenfomada zamanlama önemli: Erken tanı ile tedavi mümkün

Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Eser, halk arasında “lenf bezi kanseri” olarak bilinen lenfomanın, erken tanı sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini söyledi.

Karpuzda bakteri tehlikesi

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar, hayvansal gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin de zehirlenmeye yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…