Ramazanda ağız kokusunu önlemek için ne yapılmalı?

Ramazan Ayında Ağız Sağlığına Dikkat!

Ramazan ayı, beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir. Su içme aralıklarının azalması, tükürük üretimini azaltarak ağız kokusuna ve diş çürüklerine neden olabilir. Ayrıca iftar ve sahurda tüketilen şekerli tatlılar, gazlı içecekler ve asitli gıdalar diş minesine zarar verebilir.

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Aydan Gürcan, bu dönemde ağız hijyenine özel önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak şu uyarılarda bulundu:

“İftar ve sahur sonrası dişleri fırçalamadan uyumak, bakteri oluşumunu artırarak ağız kokusuna yol açabilir. Ayrıca su tüketiminin azalması, tükürüğün temizleyici etkisini azaltarak diş çürüklerini artırabilir.”

Ramazan’da ağız kokusu ve diş çürüklerini önlemek için öneriler:

  • Sahur ve iftar sonrası dişler mutlaka fırçalanmalı.
  • Gün içinde ağız kokusu şikayeti olanlar, macunsuz şekilde dişlerini fırçalayabilir.
  • İftar sonrası şekersiz sakız çiğnemek, ağız kokusunu azaltabilir.
  • Sahurda bol su içilmeli, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı.
  • Diş aralarındaki yemek artıkları diş ipi kullanılarak temizlenmeli.
  • Dil temizliği önemli, çünkü bakteriler dil yüzeyinde birikebilir.

Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları Ramazan ayında belirtilerini gösterebilir. Bu yüzden oruç tutmadan önce diş hekimine muayene olmak faydalı olabilir. Sağlıklı bir ağız için düzenli bakım ve doğru beslenme alışkanlıkları büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olan ölümcül bir mantar hastalığının küresel ısınma nedeniyle daha geniş alanlara yayılma ihtimali bulunuyor.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: ‘Üvey evlat muamelesi gördük’

Emekli veterinerler mağduriyetlerini Ankara Ulus’tan dile getirdi.