Topuk dikeni nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Topuk Dikeni ve Modern Yaşamın Etkisi

Modern yaşam tarzı ve hareketsizlik, ayak sağlığını tehdit eden sorunların başında gelen topuk dikeni vakalarının artmasına neden oluyor. Uzmanlara göre özellikle uzun süre ayakta çalışanlar, fazla kilolu bireyler ve uygun olmayan ayakkabı kullanan kişilerde bu rahatsızlığın ciddi oranda arttığı belirtiliyor.

Topuk Dikeni Nedir?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özer Erzurumluoğlu, topuk dikeni hakkında şunları söylüyor: “Topuk dikeni, ayak tabanındaki bağ dokusunun topuk kemiğine yapıştığı noktada kalsiyum birikmesi sonucu oluşan kemiksi bir çıkıntıdır. Genellikle sabahları, ilk adımda hissedilen keskin bir ağrı ile kendini gösterir. Bu durum, çoğunlukla ‘plantarfasiit’ adı verilen, bağ dokusunun iltihaplanmasıyla ilişkili bir tablodur. Kişi, sabah ilk adımlarında topuğunda bıçak saplanır gibi bir ağrı hisseder.”

Kimler Risk Altında?

  • Uzun süre ayakta çalışan meslek grupları (öğretmenler, hemşireler, garsonlar)

  • Aşırı kilo (obezite)

  • Düz taban ya da yüksek kavisli ayak yapısı

  • Desteksiz, uygun olmayan ayakkabı kullanımı

  • 40 yaş ve üzeri bireyler

Topuk Dikeni Nasıl Tedavi Edilir?

  • Dinlenme

  • Soğuk uygulama

  • Fizik tedavi ve egzersiz programları

  • Ortopedik tabanlık kullanımı

  • Gerekli durumlarda kortizon enjeksiyonları

Uzun süren ve dirençli vakalarda ise şok dalga tedavisi (ESWT) ya da nadiren cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Topuk Dikeni Nasıl Önlenir?

Dr. Erzurumluoğlu, topuk dikeninin önlenebilir bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak, şu önerilerde bulundu: “Ayağa uygun ortopedik ayakkabılar tercih etmek, ideal kiloda kalmak ve düzenli esneme egzersizleri yapmak topuk dikeni riskini azaltır. Özellikle ilk belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak, hastalığın ilerlemesini önleyebilir.”

Related Posts

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

Uzmanından öneriler: Sıcak havalarda serinlemek için ayran, kefir ve sade soda gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Her gün kefir içmek için en iyi 5 neden

Lezzetini kolayca kişiselleştirebileceğiniz kefir, düşük kalorili yapısıyla da sağlıklı beslenme planlarının vazgeçilmezi olmaya aday. İşte her gün bir bardak kefir içmeniz için bilmeniz gereken en önemli 5 neden…

Tek bir belirtiyle başlıyor, iki organı da etkiliyor

Farkında bile olmadan kalbinizi de böbreğinizi de riske atıyor olabilirsiniz. Uzmanlar, yaygınlığı artan kardiyorenal sendrom hakkında uyardı