Yapay zekâ sektöründe 100 milyon dolarlık sırlar hedefte

Çinli Casuslar ABD’nin Yapay Zekâ Şirketlerinin Algoritmik Sırlarını Hedef Alıyor

Makine öğrenimi ve yapay zekâ alanında faaliyet gösteren Anthropic CEO’su Dario Amodei, ABD’nin önde gelen yapay zekâ şirketlerinin milyonlarca dolar değerindeki algoritmik sırlarının Çinli casuslar tarafından hedef alındığını açıkladı. Amodei, bu durum karşısında ABD hükümetini önlem almaya çağırdı.

Çin’in casusluk faaliyetleriyle tanınan bir ülke olduğunu belirten Amodei, Anthropic gibi yapay zekâ şirketlerinin neredeyse kesinlikle hedef alındığını belirtti. Amodei, bu algoritmik sırların milyonlarca dolar değerinde olduğunu ve bu sırların birkaç satır kodla ifade edilebilecek kadar önemli olduğunu vurgulayarak, bunların çalınabileceği uyarısında bulundu.

Anthropic, Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi’ne (OSTP) sunduğu önerilerde, federal hükümetin yapay zekâ laboratuvarlarında güvenliği artırmak için sektör liderleriyle iş birliği yapması gerektiğini ve ABD istihbarat teşkilatlarıyla ortak çalışma yapılmasını önerdi.

Amodei’nin, Çinli yapay zekâ şirketi DeepSeek’e yönelik eleştirileri de önem taşıyor. Anthropic’in güvenlik testlerinde, DeepSeek’in biyolojik silahlarla ilgili hassas bilgileri engelleme konusunda en kötü performansı sergilediği ortaya çıktı.

ABD ve Çin arasındaki yapay zekâ teknolojileri rekabeti giderek artarken, her iki ülkenin de alanla ilgili yatırımlarını artırdığı görülüyor. Çin’in “Çin Malı 2025” projesi kapsamında yapay zekâ teknolojilerine odaklandığı ve global liderliği hedeflediği biliniyor. Özellikle DeepSeek gibi yapay zekâ uygulamaları, Çin’in bu alandaki ilerlemesini gösteriyor.

ABD’de siber güvenlik alarmı: Çinli hacker grubu saldırılarını sürdürüyor

ABD ise, yapay zekâ ve ilgili teknolojilerdeki üstünlüğünü korumak adına önemli yatırımlar yapıyor. Mikroçip üretimi, bilimsel araştırmalar ve yapay zekâ altyapısına yapılan yatırımlar, ülkenin bu alandaki liderliğini sürdürmek için yapılan önemli adımlardan sadece birkaçı. ABD istihbarat teşkilatları da, yapay zekâ destekli casusluk sistemleri geliştirerek, ulusal güvenliği sağlama yolunda ilerliyor.

Amodei’nin endişeleri, yapay zekânın askeri ve otoriter amaçlarla kullanılma olasılığına dayanıyor. ABD ve Çin arasındaki rekabetin bu alana odaklanması, uluslararası ilişkiler açısından bazı endişelere neden olabilir.

Related Posts

Netflix CEO’su, Apple’ın hit komedi dizisinin son bölümünde yer aldı

Netflix’in patronu kamera karşısına geçti: Apple TV+’ın tutkuyla izlenen komedi dizisi The Studio’nun sekizinci bölümünde, Netflix CEO’su Ted Sarandos’ın beklenmedik bir cameo’su seyirciyi şaşırttı.

Yolcu uçaklarının koltukları neden küçük?

Yıllar boyunca Amerikalılar genişledikçe koltuklar ve bacak mesafesi küçüldü. Uzmanlar bunun felaket getirebileceğini söylüyor.

Milyonlarca kişinin kullandığı uygulama kapanıyor! 2003 yılında hayatımıza girmişti

2003 senesinde kurulan, görüntülü konuşma ve yazılı sohbet dünyasında o dönem devrim yaratmış, özellikle 2010’ların başında aylık 300 milyon aktif kullanıcıya ulaşan uygulamanın devri resmen son buluyor. Zamanla yerini WhatsApp, Zoom ve Discord gibi …

Eta Aquarid Meteor Yağmuru: Nereden, nasıl izlenebilir?

Dünyanın en çarpıcı gökyüzü olaylarından Eta Aquarid meteor yağmuru, bugünlerde zirve yapacak ve meraklıları atmosferden geçen onlarca meteoru görme şansına sahip olacak.

Akıllı dikiş devrimi! Enfeksiyonlara karşı erken uyarı

Tıp dünyasında devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Akıllı dikişler, cerrahi operasyonlar sonrası enfeksiyonları ve diğer komplikasyonları anında tespit ederek hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırmayı vaat etti. Geleneksel dikiş …

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …